Leccino

Sorta ranog dozrijevanja čije ulje ima vrlo naglašen bouquet po plodu masline. Okus mu najbolje karakteriziraju punoća i potpuna zaokruženost, a prilikom kušanja, nepce i nos ispunjavaju svježi i blagi mirisi. Najugodnija je gorčina koja podsjeća na plodove badema i radiča.

  • regija: Istra
  • mjesto uzgoja: Barbariga
  • nadmorska visina: 5 – 10 m
  • mjesto proizvodnje: Uljara Vodnjan
  • vrsta: monosortno ulje
  • sorte: leccino
  • vrijeme berbe: 5. 10. – 15. 10. 
  • vrijeme prerade: nekoliko sati nakon berbe
  • način prerade: kontinuirani ciklus na 2 faze
  • temperatura prerade: 24 – 25 ºC
  • boja: briljantna zelenožućkasta
  • preporuka za korištenje: najbolje se slaže s kuhanim jelima, posluženima na temperaturi od oko 35 °C jer se tada ulje leccina osjeća u svojoj punini. Idealno se sljubljuje s vrganjima, mariniranom tunom, prženom ribom i zrelim sirevima.
Salvela - Leccino