Istarska bjelica

Kasna je autohtona sorta čije je ulje poznato po visokom sadržaju polifenola koji su i do nekoliko puta veći nego kod drugih sorata. Upravo zbog  toga ovo je ulje iznimno zdravo za organizam i bogato antioksidansima, koji imaju blagotvornu ulogu za organizam, ali i za samo ulje, čuvajući ga dugo od kvarenja. Istarska bjelica je pravo „snažno“ ulje, vrlo izražene voćnosti po maslini, u čijem je okusu naglašena gorčina. Prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na zelenu rajčicu, crnogoricu, zeleno lišće i travu.

  • regija: Istra
  • mjesto uzgoja: Barbariga
  • nadmorska visina: 5 – 10 m
  • mjesto proizvodnje: Uljara Vodnjan
  • vrsta: monosortno ulje
  • sorte: istarska bjelica
  • vrijeme berbe: 25. 10. – 5. 11. 
  • vrijeme prerade: nekoliko sati nakon berbe
  • način prerade: kontinuirani ciklus na 2 faze
  • temperatura prerade: 24 – 25 ºC
  • boja: jasna zelenožućkasta
  • preporuka za korištenje: dobro se slaže s jelima izraženih okusa – jelima od divljači, mesom s roštilja, zrelim sirevima, pršutom i slasticama, posebno sa sladoledom.
Salvela - Istarska bjelica