Buža

Ulje od „kraljice“ autohtonih istarskih sorata – buže ženske. Od davnina postoji izreka da je to „gospodsko“ ulje. Profinjenih je aroma od kojih prevladavaju one zelenog badema i artičoke uz dodatne travne arome te rajčice i aromatičnog bilja. Skladno je ulje, umjerene gorčine po zelenom bademu i radiču i pikantnosti po zelenom papru, vrlo svježe, blage zelene boje.

  • regija: Istra
  • mjesto uzgoja: Barbariga
  • nadmorska visina: 5 – 10 m
  • mjesto proizvodnje: Uljara Vodnjan
  • vrsta: monosortno ulje
  • sorte: buža ženska
  • vrijeme berbe: 15. 10. – 20. 10. 
  • vrijeme prerade: nekoliko sati nakon berbe
  • način prerade: kontinuirani ciklus na 2 faze
  • temperatura prerade: 24 – 25 ºC
  • boja: zlatnozelena
  • preporuka za korištenje: izvrsno se slaže s većinom raznih jela, a posebno s mladim sirom, skutom, hladnim predjelima i svim vrstama salate.
Salvela - Buža