Maslinik

Smješten je na jedinstvenom lokalitetu rta Barbarige, nasuprot brijunskog arhipelaga, na ukupno 30 hektara površine. Idealan položaj maslinika na zapadnoj obali južne Istre, na poluotoku koji je s tri strane okupan morem, omogućuje da vrijeme vegetacije na ovoj mikrolokaciji traje i do tri tjedna duže nego na širem okolnom području.

Zbog blage mikroklime, zasigurno ne postoji lokalitet u Istri, ali i šire, koji je ovako savršeno prirodno zaštićen od hladnih vjetrova i u neposrednoj blizini mora. Uz stalno lagano strujanje zraka, naš terroir pošteđen je i od ekstremnih ljetnih vrućina, a blage zime doprinose da iz ovih nasada nastaje maslinovo ulje iznimne kvalitete. Ukupno je 7.200 rodnih stabala maslina, pojedinih starih i nekoliko stotina godina.

Teren je blaga padina prema jugozapadu na svega nekoliko metara nadmorske visine, a tlo je tipično krško, na kojemu se ispod tankog sloja zemlje nalazi puno skeleta, škriljastoga kamena pomiješanog s istarskom crvenicom.

Položaj maslinika, sorte i sastav tla doprinose tome da Salvela ekstradjevičanska maslinova ulja imaju izrazito izražene arome, specifičnu svježinu, naglašenu gorčinu i pikantnost te bogatstvo polifenola, prirodnih antioksidansa.

Berbi pristupamo s posebnom pažnjom kako se plodovi masline ne bi oštetili. Pravi odabrani trenutak početka berbe čini da Salvela ulja obiluju najbolje izraženim sortnim osobinama. Ovisno o godini, berbu započinjemo početkom listopada, a posljednji se plodovi ubiru tijekom studenog, ovisno o tome kada su plodovi pojedine sorte u  idealnoj fazi zrelosti.

Salvela - Maslinik

Sorte našeg maslinika

Buža - Autohtona sorta, „kraljica“ među maslinama južne Istre čije je ulje nadaleko poznato i traženo i daje udio u posebnosti istarskih ulja.
Istarska bjelica - Istarska kasna sorta, izražene svježine i gorčine zbog visokog sadržaja polifenola.
Leccino - Rana sorta, raširena u raznim područjima uzgoja. Klima Istre njezinu ulju daje dodatnu profinjenost.
Leccione - Izvrsno se aklimatizirala u istarskim uvjetima.
Pendolino - Sorta bogate cvatnje i obilne rodnosti, dobar oprašivač drugim sortama.
Rosignola - Podvarijetet rosulje koji se uzgaja na zapadnoj istarskoj obali, sitnog ploda, naglašene pikantnosti i svježine.
Picholine - Izvorno francuska kasna sorta, izražene voćnosti, gorčine i pikantnosti.
Puntoža - Krupna, autohtona sorta, skladnog i profinjenog ulja.